Rieten dakkapel plaatsen

Rieten dakkapel aanbrengen

Elk huis kan vooral bij de scheve vlakken (bovenverdieping, zolder) baat hebben bij meer ruimte. Terwijl een dakraam wel licht geeft, blijft ruimtewinning heel gering. Anders is dat met een dakkapel. Afhankelijk van de hoogte en de breedte, kan je met een dakkapel behoorlijk veel ruimte winnen; je maakt immers van scheve, onbruikbare ruimte een recht opgaande ruimte!

rieten dakdekker

Professionals plaatsen rieten dakkapellen perfect

Dat mag dan gemakkelijk klinken, zo’n dakdoorbraak… maar jij zit wel net met een schitterend afgewerkt, rieten dak. Dus snel licht en ruimte winnen door een prefab dakkapel te laten plaatsen, doet dat geen afbreuk aan je mooie rietkap? Toch kun je op een goede manier een dakkapel laten plaatsen, zelfs al is die niet met riet bekleed. Je krijgt dan contrasterende elementen in je dak en dat kan best aardig gaan ogen.

Aandachtspunten bij plaatsen rieten dakkapellen

Een dakkapel laten plaatsen in je rieten kap is een nog veel betere optie en zal er zeker prachtig uit gaan zien. Er zijn wel een paar aandachtspuntjes mee gemoeid. Plaatsen van rieten dakkapellen heeft dan wel degelijk consequenties voor de buitenkant van je rieten dak. De helling wordt namelijk door het plaatsen van zo’n dakkapel onderbroken… in die zin dat de hellingshoek van de bovenzijde van de rieten dakkapel flauwer wordt dan die van het dak zelf. En zoals bekend… juist riet heeft een helling van meer dan dertig graden nodig. Anders wordt de boel zompig want dan vloeit de regen niet meer snel genoeg af.

Het probleem bij rieten dakkapellen te lijf gaan

Riet dat langer nat blijft, vermindert sterk in kwaliteit. Ook onderaan de kapel kan druipend hemelwater steeds dezelfde rietkraag ‘bombarderen’. Zo kan ook hier de kwaliteit van het riet snel slechter worden. Want gek genoeg houdt riet helemaal niet zo van regen… Met erosie van het riet als gevolg. Dit is een van de belangrijkste redenen om professionals in te schakelen; zij plaatsen rieten dakkapellen zoals het hoort zodat je niet zelf hoeft te gaan stunt(el)en.

Profiteren van vakkennis

Alleen echte vakmannen plaatsen rieten dakkapellen correct. Er zijn er minder dan tweeduizend in heel Nederland, dus verwacht wel wachttijden. Goede rietdekkers hebben hele drukke agenda’s. Zij plaatsen dakkapellen van dit materiaal aan één stuk door. Vraag dan ook al vroeg offertes op als je deze dakkapel wilt. De specialist weet dat je een dakkapel zo hoog mogelijk naar de nok moet laten reiken, dit om de grootst mogelijke winst te halen bij hellingsgraden. Hoe sterker de hellingshoek, des te sneller het water af kan dalen. De specialist plaatst je rieten dakkapel ook met goede ‘wangen’. Elke zijkant heeft snel zo’n dertig centimeter dikte.

Detaillering maakt het helemaal af

Het ene rietdekkersbedrijf is het andere niet. Ieder heeft zijn eigen methodes. Dat is ook goed omdat de detaillering van een rieten dak per regio nogal kan verschillen. Een voorbeeld is de onderkant van je vers te bakken nieuwe rieten kapel. Die kan als volgt worden afgewerkt:

  • halve vorsten
  • vlakke, keramische pannen
  • koperslab
  • loodslab
  • hardhoutconstructie en afwerking

Experts plaatsen rieten dakkapel na dakkapel, dat is bijna nooit een doe-het-zelf-klus. Er komt gewoon teveel bij kijken. Gelukkig zijn er professionele bedrijven die de rietkraag van je dak zo kunnen openen dat je licht en ruimte binnenkrijgt, én een prachtig en weerbestendig exterieur behoudt. Juist bij ons kom je in contact met de professionals die Nederland gelukkig nog heeft! Zij plaatsen rieten dakkapellen als geen ander.

Openingstijden

Maandag: 8:30 - 17:15 uur
Dinsdag: 8:30 - 17:15 uur
Woensdag: 8:30 - 17:15 uur
Donderdag: 8:30 - 17:15 uur
Vrijdag: 8:30 - 17:15 uur
Zaterdag: gesloten
Zondag: gesloten

Klik voor een vakman