Soorten rieten dakkapellen
Diverse rieten dakkapellen
Een dakkapel is geen eenheidsworst en dat geldt helemaal voor rieten dakkapellen. Wees niet te bang om je bestaande chique rieten overkapping te verknoeien want er zijn voldoende goede aannemers en rietdekkers die een klus kunnen klaren die je vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Een belangrijker vraag is: welke soorten dakkapellen had je in gedachten? Want het aanbod is groter dan je denkt.
Ruime keuze, verschillende soorten
De diverse soorten rieten dakkapellen zijn bijna gelijk aan de soorten gewone dakkapellen. Je hebt dan ook een royale keuze uit types kapellen. Besef wel dat de prijs van rieten kapellen bijna altijd hoger uitvallen dan die van gewone dakkapellen. Wat is er mogelijk?
- dakkapel met halfrond dak (heel mooi en functioneel bij riet)
- dakkapel met puntdak
- dakkapel met plat dak (plat dak is dan niet van riet maar bijvoorbeeld van zink)
- dakkapel met lessenaarsdak (wel met genoeg hellingsvlak)
- dakkapel met schuin dak (meer dan dertig graden)
- dubbele dakkapel
- hoekdakkapel
- dakkapel met balkon (vergt wel een groot dak)
Waarom kiezen uit een van de vele soorten rieten dakkapellen?
Er zijn veel soorten rieten dakkapellen. Stel je hebt zo’n prachtig dak van riet dat je bedrijf of woning overkapt. Dan kan je nog steeds gaan voor een gewone kapel, bijvoorbeeld gedekt met dakpannen. Want wat is de meerwaarde voor een van de vele soorten rieten dakkapellen die sowieso duurder uit gaan vallen?:
- De uitstraling van je rietgedekte pand wordt versterkt
- Meer lichtinval en meer ruimte gaan niet ten koste van de esthetiek buiten
- Je pand krijgt door de klasse meer waarde
- Het eindresultaat is veel homogener
Enkele nadelen
Riet is niet zoals vroeger een goedkope oplossing om je voor weer en wind te dekken. Open dakconstructies met riet, zoals weleer, zijn niet meer ‘in’ want ook niet brandveilig genoeg. Tegenwoordig wordt riet bijna altijd geplaatst op een plaatconstructie. Daar betaal je dus meer voor dan riet dat op een open karkas van hout wordt gelegd.
Het dak moet ook hoog genoeg gemaakt worden (lees: steil genoeg) om zo’n hellingshoek te krijgen dat water meteen wegvloeit. Nat riet wordt namelijk rot riet. Ook zijn er bij de overheid en bij de verzekeraar nog loketten waar je stempels moet halen. Er zijn niet veel soorten rieten dakkapellen die je zonder vergunning mag plaatsen…
Zeg het met vorm
De vorm van een rieten dakkapel is bepalend voor het aanzien. Grofweg de volgende verschillende soorten vormen zijn erg in zwang:
- rechthoekige kapel
- halfronde kapel
- platte kapel
- schilddakkapel (of zadeldakkapel)
Waar de rechthoekige dakkapel snel binnenruimte schept, ontbeert deze vaak een goede hellingshoek aan de bovenkant. De ronde kapel doet het van deze soorten prima qua waterafvoer, maar presteert minder als het om toename van binnenruimte gaat. De platte dakkapel creëert juist wel veel binnenruimte. Over de rieten schilddakkapel zijn de meningen verdeeld: deze oogt esthetisch maar blijkt toch ook kwetsbaar.
Je zit dus met allemaal technische punten als je over rietgedekte dakkapellen aan het nadenken gaat. Gelukkig zijn heel veel zaken snel en vaardig op te lossen door de rietspecialisten die je via ons kunt benaderen. Offertes aanvragen loont… niet alleen voor je budget, ook voor de broodnodige adviezen!
Openingstijden
Maandag: 8:30 - 17:15 uur
Dinsdag: 8:30 - 17:15 uur
Woensdag: 8:30 - 17:15 uur
Donderdag: 8:30 - 17:15 uur
Vrijdag: 8:30 - 17:15 uur
Zaterdag: gesloten
Zondag: gesloten